به گزارش شهرآرانیوز؛ الان یا الان؟ تا لحظه تهیه این خبر، قیمت طلا و مشتقات آن در تلاطم بازارهای مالی ساعت میزند. به دنبال رشد صعودی بازارها، قیمت این فلز زرد به دلایلی از جمله افزایش نرخ جهانی طلا به اضافه تأثیرات سیاسی و اقتصادی روز و پرش نرخ دلار، رکورد زد. هرچند کارشناسان بخشی از این افزایش قیمتها را هیجانی میدانند، اما اینبار هیجانها قیمت حباب سکه را تا ۱۶ میلیونو ۲۰۰ هزار تومان بالا برد و قیمت دلار نیز از ابتدای روز شنبه تا پایان روز یکشنبه، حدود ۵ هزارو ۴۵۰ تومان گران شد.
تا این لحظه (دوشنبه) قیمت دلار در بازار آزاد به ۹۳ هزارو ۵۵۰ تومان رسیده است. با وجود روند افزایشی نرخ دلار در بازار آزاد، نمودارهای مرکز مبادله نشان میدهد که قیمت این ارز از تاریخ ۱۸ بهمن (۶۹ هزارتومان) تا ۲۱ بهمن اندکی کاهش یافته به ۶۸ هزارو ۹۴۲ تومان رسیده است. این موضوع نشان از افزایش شکاف قیمتی دلار رسمی و غیررسمی دارد، یعنی این شکاف به حدود ۲۶ درصد رسیده است. حالا به دنبال این شکاف باید در انتظار کاهش شفافیت اقتصادی در کشور و افزایش رانت باشیم. چرا؟
گزارشهای پولی و بانکی نشان میدهد که یکی از دلایل مهم در کماظهاری صادرات، اختلاف نرخ ارز سامانه نیما و نرخ ارز بازار آزاد است در زمانهایی که این نرخ به حداقل میزان خود میرسد نرخ کماظهاری کاهش یافته و در مقابل در زمانهای عمیق شدن این شکاف کماظهاریها کاهش مییابد. نتیجه نبودشفافیت و کماظهاری در صادرات باعث میشود که ارزهای حاصل از این تجارت به چرخه اقتصادی بازنگردد. از سوی دیگر این تفاوت، زمینه رانتخواری برای افرادی را که به استفاده از این ارزها تمایل دارند افزایش میدهد.
اینروزها اظهارنظرها درباره بازارهای مالی داغ شده است. کافی است چرخی در فضای مجازی بزنید تا با انبوهی از اظهارنظرها روبهرو شوید. بهتر است بدانید در این شرایط کمتر کسی با قطعیت درباره روند بازارها اظهار نظر میکند. باوجوداین به طور خلاصه برخی تحلیلگران موج تقاضای ایجادشده در بازار را ناشی از ریسکهای سیاسی میدانند.
اخبار اقتصادی و سیاسی در اینروزها هیجان در بازارهای مالی را بالا برده و معاملهگران ارزی را در سمت خریدار قرار داده است. برخی معاملهگران و کارشناسان اقتصادی نیز بر این باورند که با توجه به تکانههای قیمت این روزهای بازار ارز احتمال کاهش نرخ در روزهای آینده وجود دارد، اما این کاهشها به اندازه میزان صعود نخواهد بود. البته با ذکر این نکته تأکیدی که تغییرات نرخ ارز به سیاستهای سیاسی و اقتصادی روزهای آینده در کشور و همچنین فراتر از مرزها بستگی دارد.
در ایران علاوهبر نرخ اونس جهانی، اخبار سیاسی و نرخ ارز نیز بر قیمت طلا و سکه اثرگذاری شدید و مستقیم دارد. حالا در روز گذشته علاوهبر صعود نرخ ارز، قیمت اونس جهانی نیز افزایشی بود. به گزارش بنکر طلا در معاملات روز دوشنبه نزدیک به رکوردی که در معاملات پایان هفته گذشته به آن رسیده بود معامله شد.
تصمیم ترامپ برای وضع عوارض بر کالاهای مختلف، نگرانی درباره جنگ تجاری در دنیا را افزایش داده است. تا این لحظه قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی با افزایش قیمت به ۲۹۰۱ دلار رسید و پیشبینی میشود در کوتاهمدت به ۲۹۱۰ دلار برسد. براساس نظرسنجیها ۱۲۰ سرمایهگذار یا ۷۱ درصد انتظار داشتند که قیمت طلای جهانی در هفته آینده افزایش یابد.
باید این موضوع را در نظر بگیریم که در روزهای شنبه و یکشنبه قیمت اونس جهانی تغییری نداشت، اما قیمت طلا در داخل به دنبال افزایش نرخ دلار و هیجانهای سیاسی به ۶ میلیون ۷۰۰ هزار تومان رساند. حالا وضعیت اونس جهانی به اضافه ورود دلار به پلههای ابتدایی کریدور نهم، قیمت طلا را در روز دوشنبه و در بازارهای غیررسمی به رکورد جدید ۶ میلیونو ۷۷۰ هزار تومان رساند. قیمت این فلز زرد نسبت به یک هفته گذشته بیش از ۱۶ درصد افزایش داشته و اگر به عملکرد یکساله طلا نگاه کنیم در این مدت قیمت آن بیش از ۱۴۰ درصد رشد داشته است.
به گفته برخی فعالان در زمان نوسانات شدید معمولا تقاضا نیز افزایشی است که این موضوع به روند رو به رشد طلا دامن میزند، اما اکنون فعلا تا این لحظه تقاضا برای طلا افزایش چشمگیری نداشته که دلیل آن نیز نبودتوانایی قدرت خرید مردم است.
هیجانات سیاسی به اضافه افزایش نرخ طلا و دلار روند جهشی به بازار سکه بخشید. تا این لحظه قیمت سکه طرح جدید در روز دوشنبه به ۷۹ میلیونو ۱۰۰ هزار تومان رسیده است. براساس برآوردها تا روز یکشنبه حباب سکه از مرز ۱۶ میلیونو ۲۰۰ هزار تومان گذشت.
در روزهای گذشته بازار سکه در تمامی قطعات افزایش درخور توجهی یافت و تمامی قطعات سکه در کانال بالاتر نشست. قیمت سکه قدیم به ۷۳ میلیونو ۲۰۰ هزار تومان و نیمسکه به ۴۲ میلیونو ۲۰۰ هزار تومان رسید.
به گفته کارشناسان برای پیشبینی بازار باید ببینیم در روزهای آینده بازارهای جهانی و بازار ارز در داخل کشور به چه سمت و سویی میرود. برخی فعالان بازار نیز معتقدند که قیمت سکه همانطور که بالا رفته امکان ریزش نیز دارد.
***
نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر:
شرایط کنونی بازار اینگونه است که همانطور که قیمتها بالا رفته، همینطور ریزشهایی هم احتمال دارد در پی داشته باشد. در چند روز گذشته، نه اتفاق خاصی افتاده و نه میتوانیم بگوییم تقاضا خیلی افزایش یافته است. به طور معمول در بازارهایی که هیجانی است، خرید طلا و سکه پرریسک است. مردم باید صبر کنند و وقتی ثبات نسبی در بازار ایجاد شد، بهتر میتوانند خرید انجام دهند و در بازارهای ملتهب کمتر ورود کنند تا با ضرر روبهرو نشوند.
***
حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازارهای مالی:
افزایش قیمت دلار آزاد در روزهای اخیر غیراقتصادی است و بیشتر به انتظارات تورمی و فضای روانی ایجادشده در بازار مرتبط میشود. نیازهای ارزی کشور در بازار ارز تجاری و از طریق عرضه و تقاضا و بهصورت توافقی با نرخ ۶۸ هزار تومان انجام میشود. این نشان میدهد که افزایش قیمت دلار در بازار آزاد لزوما بازتابی از واقعیتهای اقتصادی کشور نیست. ثبات بازار ارز و کاهش نوسانات، مستلزم ایجاد اعتماد در جامعه و مدیریت انتظارات تورمی است.